De keerzijde van gedrevenheid

Publicatie mei 2016 in het Homeopathie Magazine van de KVHN (Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland). Janny Brusselers is trainer in effectiviteit. Haar buikklachten begonnen rond haar negentiende toen ze begon met werken.

In 2005 raakte Janny bij toeval met iemand in gesprek op de sportschool. Janny: ‘Vraag me niet waarom, maar het gesprek kwam terecht op de buikpijnklachten die ik al jaren had. De persoon die ik sprak, raadde mij klassiek homeopaat Marieke van Dorst aan. Ik had niets met homeopathie, ik wist ook niet wat het was, maar ik ben wel gegaan. Ik had al jaren buikpijnklachten waarvoor ik naar de huisarts was geweest. Hij stelde spastische darm als diagnose. Hij schreef een poedertje voor en dat was dat. Dat schoot me in het verkeerde keelgat. Geen onderzoek, maar gelijk een stempel en de rest van mijn leven aan de poeders? Ik heb het nooit opgehaald bij de apotheek, ik was er te eigenwijs voor.’

Buikkrampen

De buikpijn kwam meestal ’s middags opzetten op mijn werk. In de ochtend ging het nog wel, maar in de middag kreeg ik buikkrampen en diarree; ik kon wel over de grond kruipen van de pijn. In het weekend had ik er minder last van. Ik zag wel een relatie met werkdruk en sterke ambitie, maar ook rauwe uien gaven klachten. Toen ik bij de homeopaat kwam, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Marieke stelde alleen maar vragen. Het eerste consult heb ik er anderhalf uur gezeten. Ze stelde ook allerlei vragen waarvan ik niet direct inzag wat die met mijn klachten te maken konden hebben. Later zag ik de relevantie er wel van in. Marieke doet niet aan symptoombestrijding, ze gaat op zoek naar de oorzaak. Ze stuurde mij een middel toe en al vrij snel voelde ik mij opgelucht, alsof er een druk van me af viel. Daarna namen de klachten sterk af.’

Keerzijde

Sinds 2005 kom ik bij Marieke. Het eerste jaar kwam ik er vier keer, nu nog af en toe, meestal rondom een ingrijpende gebeurtenis in mijn leven. Dan kunnen de klachten weer opspelen. Marieke vraagt dan ook: “Sinds wanneer is het weer terug? Is er daarvoor iets gebeurd?” De laatste keer had ik mijn ogen laten laseren en daarna antibiotica gehad. Daar reageert mijn lichaam sterk op. Van Marieke krijg ik altijd hetzelfde middel en dat werkt prima. Mijn gedrevenheid vind ik positief, maar soms heeft het een keerzijde. Dan ga ik over mijn grenzen heen. In zo’n periode eet ik extra gezond en neem ik meer rust. Als dat niet genoeg is, dan is Marieke er.’
Balans

Homeopathie doet veel meer dan alleen één klacht oplossen, heb ik gemerkt. Vroeger had ik heel vaak last van koortslippen. Die konden echt  ink gaan ontsteken. Sinds ik bij Marieke ben, heb ik die niet meer gehad. Ik kom ook nauwelijks meer bij mijn huisarts. Ik weet nu veel beter wat ik zelf kan doen om mijn lichaam gezond te houden. Ik heb al verschil- lende mensen doorverwezen naar Marieke. Mensen moeten soms een drempel over, maar ze zijn heel tevreden over homeopathie. Ze willen, net als ik, hun lichaam en geest graag in balans brengen met natuurlijke hulpmiddelen.

Intense blik

Mijn eerste indruk van Janny was: wat een leuke en pittige meid’, vertelt Marieke van Dorst, klassiek homeopaat in Oirschot. ‘Janny gaf me een ferme handdruk. Tijdens het consult zegt ze regelmatig dat iets “druk” is, of “drukkend” voelt. Dat viel me op. Ze heeft een intense blik, en die intensiteit hoor ik terug in de manier waarop ze spreekt, de manier waarop ze dingen doet en de manier waarop ze haar klachten voelt.

Toen ze op consult kwam, had ze al negen jaar buikpijn. “Ik werk hard”, zei ze. Ze maakt veel plannen, pakt alles aan, is overal enthousiast over en kan moeilijk delegeren. Het lukt haar ook allemaal. Ze wordt gevraagd voor mooie functies voordat ze uiteindelijk haar eigen bedrijf begint. Dat intense zit ook in haar gevoeligheid voor prikkels. Dat kan licht of geluid zijn, maar ook stemmingen of vooral spanningen van anderen.

Nux vomica

‘Haar gedrevenheid zit in haar werk, maar ook in haar sport. Ze wil soms meer dan haar lichaam toelaat. Ze zet zichzelf dan onder druk en voelt dat ook in haar buik en in haar hoofd. Ze slaapt slecht, krijgt geen rust. Het middel dat bij haar past, is Nux vomica. Daarop verbeteren de buikpijn, de hoofdpijn en het slapen. Het middel haalt de druk van de ketel. Ik zie Janny al jaren, maar de tussenpozen worden steeds langer en ik bouw de sterkte van het middel langzaam op. Terugvallen zijn er bijvoorbeeld na gebruik van antibiotica, na een stress- volle periode van verhuizen en verbouwen, na een tandartsbehandeling met narcose en na tropenvaccinaties. Passend voor Nux vomica is dat er een verergering is door medicijnen en stress.

Janny is effectiviteitstrainer, een beroep dat op haar lijf geschreven is. Homeopathie helpt haar gas terug te nemen als dat nodig is, zodat zij op de beste manier weer anderen kan helpen.