Homeopaten in de schoolbanken

Per 1 januari 2017 dienen alle complementair werkende therapeuten te voldoen aan de eisen voor  Medische Basiskennis en Psycho-sociale Basiskennis zoals is neergelegd in de Plato-normen. Deze normen zijn opgesteld door de universiteit van Leiden in opdracht van verzekeraars Achmea, Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en ONVZ Zorgverzekeraar.

Deze eindtermen geven aan over welke onderwerpen deze therapeuten kennis moeten hebben en zijn ontwikkeld vanuit het perspectief cliënt/patiëntveiligheid. De opleiding bestaat uit algemene basiskennis, medische basiskennis en psychosociale basiskennis. Belangrijk zijn hierin de medisch en psychosociale signalen die moeten worden opgemerkt door therapeuten en aanleiding moeten geven voor verwijzing naar een BIG-geregistreerde zorgverlener. Daarom moet iedere complementair werkend therapeut (zoals een klassiek homeopaat) die zijn/haar consulten vergoed wil hebben door bovenstaande zorgverzekeraars een diploma halen van een opleiding die aan deze PLATO-normen voldoet. Dat geld niet als men een reguliere NVAO-geaccrediteerde HBO-opleiding in de (para)medische- of psychosociale zorg heeft gevolgd of als men staat geregistreerd in de wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg).

Omdat ik het belang inzie van een grondige medische basiskennis, heb ik destijds gekozen voor de homeopathie-opleiding met de meeste medische basisvakken. Alhoewel veel in deze nieuwe opleiding bekende stof voor mij is, doe ik toch nieuwe kennis op. Met deze kennis en met de zekerheid dat consulten vergoed zullen blijven, hoop ik mijn cliënten in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn!