Wetten van genezing

door Marieke
Hits: 1560

Met de ervaringen uit mijn praktijk geef ik elke maand een kijkje achter de schermen. Regelmatig vertellen mensen me dat ze veel van zichzelf herkennen in mijn artikelen. Op het einde stond altijd een beschrijving van het gegeven homeopathisch middel. Dit is onlangs per wet verboden. Ik mag geen enkele bewering of suggestie meer doen die claimt dat een middel bij een bepaalde klacht werkzaam is of is geweest als dat niet wetenschappelijk bewezen is.

Klassieke homeopathie in de praktijk

Inmiddels weten de lezers wel dat ik nooit zeg dat dit middel altijd werkt bij één bepaalde klacht. Ik kijk immers niet enkel naar de klacht maar juist naar hoe men die klacht ervaart, waardoor die klacht erger of beter wordt, kortom, ik kijk naar de hele mens. Op basis van alle informatie kies ik één specifiek middel dat enkel werkt op die éne cliënt en niet op een andere met dezelfde klachten. Helaas is de wetenschap nog niet zover dat ze homeopathie kan bewijzen. Jammer dat niet gekeken wordt naar alle goede ervaringen en genezende reacties die er al honderden jaren zijn. Deze keer vertel ik dus niets over een middel maar over de wetten van genezing. Hoe worden wij ziek en hoe worden wij weer beter?

Ziek worden

De ervaring leert dat je meestal ziek wordt van buiten naar binnen en van beneden naar boven. Neem bijvoorbeeld een kind met eczeem. Eczeem is een ziekte die zich uit op ons meest oppervlakkige orgaan, namelijk de huid. Dit is tevens de minst schadelijke plek van ons lichaam. Het is beter om ziek te zijn op je huid dan in je hart. Onze afweer probeert ziekte altijd op een zo oppervlakkige en onschadelijk mogelijke plek te houden. Maar als we gaan smeren met hormonenzalf (corticosteroïden) dan zeggen we in feite tegen onze afweer: “je doet je werk niet goed, op de huid mag je geen ziekte maken”. Met zalf bestrijdt je symptomen maar de oorzaak van ziekte blijft bestaan. Daardoor gaat de afweer een nieuwe plek zoeken om ziekte naar buiten te brengen en maakt hij noodgedwongen klachten op een dieper gelegen plek. In het geval van eczeem zie ik bijvoorbeeld vaak benauwdheidsklachten ontstaan.

Ziek word je ook van beneden naar boven. Neem bijvoorbeeld wratten. Als je die onderdrukt, door bijvoorbeeld aanstippen of wegbranden, komen ze op een hoger gelegen plek terug, bijvoorbeeld op je handen en in het ergste geval op het puntje van je neus. Als je niet herstelt van je klachten kunnen de klachten van plek veranderen en kunnen er zelfs andere klachten voor in de plaats komen.

Beter worden

Rond 1800 leefde een pionier in de klassieke homeopathie, Constantine Hering genaamd. Hij ontdekte dat tijdens genezing door een homeopathisch middel de klachten in een bepaalde richting verschoven. Dat bleek nu juist de omgekeerde volgorde te zijn van het ziek worden zoals ik hierboven beschrijf! Beter worden we dus van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Bovendien komen er tijdelijk klachten van vroeger terug. Eerst de meest recente klachten en daarna die van langer geleden. Het kind met astma is bijvoorbeeld niet meer benauwd maar krijgt na een homeopathisch middel tijdelijk zijn door zalf onderdrukte baby-eczeem weer terug. De man met wratten op zijn neus krijgt zijn oude weggebrande voetwratten terug. Na een half jaar zijn de wratten op zijn neus én de voetwratten verdwenen. Iemand die vertelt dat hij vroeger veel rugklachten heeft gehad en de laatste jaren lijdt onder dagelijkse migraine komt na het middel vertellen dat het helemaal niet goed met hem gaat omdat hij zo’n rugpijn heeft. Bij doorvragen blijkt de migraine flink verbeterd. In principe wordt hier dan niets aan gedaan. De oude klachten zijn van tijdelijke aard.

We gaan terug naar een eerder stadium van ziek zijn, een gezonder stadium. De rugpijn duurde een paar weken en sindsdien is deze man klachtenvrij. Als homeopaat werk je samen met de beste dokter die er maar bestaat: je eigen afweer. Als deze na een goed homeopathisch middel zijn werk weer doet ben ik vaak blijer dan de cliënt zelf want die heeft nog steeds wat klachten. Dus heb ik de eer mensen te feliciteren dat ze klachten maken volgens de wetten van Hering. Hoera!!! We zitten op de goede weg, namelijk de weg van genezing.