Wat is homeopathie

door Marieke
Hits: 1309

Je hoort vaak over homeopathie. Maar wat is nu klassieke homeopathie en hoe werkt het?
Klassieke homeopathie is een bijzondere geneeswijze; natuurlijk, mild, duurzaam, effectief en inzetbaar voor de meest uiteenlopende klachten van lichaam en geest, bij jong en oud en zelfs bij dieren!

Ontstaan


De Griekse arts Hippocrates (460-377 v. Chr.) kende al twee manieren om ziekten met geneesmiddelen te behandelen. De ene is met tegengestelde middelen, zoals een maagzuurremmer tegen teveel maagzuur of een ontstekingsremmer tegen ontstekingen. De reguliere ofwel gangbare geneeskunde behandelt over het algemeen op deze manier klachten. De tweede manier werkt anders. Men geeft een middel dat gelijksoortig is aan de klacht. Zo'n middel is bijvoorbeeld de ui. Bij het snijden van een ui gaan je ogen tranen. Ui is een prima middel voor hooikoorts met tranende ogen. Dit middel versterkt tijdelijk en lichtjes het gevoel van ziekzijn waardoor de afweer, die voorheen niet meer goed werkte want anders waren er geen klachten, wakker wordt geschud. Daardoor herstelt het gezonde evenwicht en verdwijnen de klachten. Zo werkt grofweg homeopathie. Maar er is meer...

Hahnemann


Ongeveer 200 jaar geleden werd de homeopathie herontdekt door de vooraanstaande Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Hij was arts en vertaler van medische boeken. Toen hij las dat wisselende koortsen konden worden bestreden door een bepaalde plant omdat die bitter smaakte, vond hij dat zo onzinnig dat hij die plant zelf is gaan proeven. Prompt kreeg hij last van wisselende koortsen! Hij geloofde dat dit de heilzame werking van die plant op de mens verklaarde. Hij heeft met heel veel stoffen (planten, mineralen, dierlijke producten) proeven gedaan bij grote groepen gezonde mensen. Elke stof gaf bij veel mensen dezelfde karakteristieke verschijnselen. Als hij een zieke voor zich kreeg, ging hij op zoek naar de stof die exact dezelfde verschijnselen veroorzaakte bij gezonde mensen. Later ontdekte hij dat een stof beter werkte als deze sterk werd verdund en tussendoor vaak geschud. Al deze kennis van stoffen, de principes en later de ervaringen hiermee zijn vastgelegd in boeken die tot op de dag van vandaag hun waarde hebben bewezen.

Geneeskracht


Onze afweer oftewel geneeskracht doet altijd zijn uiterste best ons beter te maken. Het kiest hiervoor de best mogelijke manier en deze is voor iedereen anders. Dit zie je terug in ons ziek zijn; dat zijn wij namelijk allemaal op onze eigen manier. Gelukkig word je meestal weer beter. 

Na zwaar lichamelijk werk maakt je geneeskracht je moe, zodat je gaat rusten en je lichaam kan bijtanken. Bij een tekort aan voeding of energie maakt je geneeskracht je hongerig, zodat je meer voedingsstoffen neemt die nodig zijn om je sterker te maken. Een forse verkoudheid kan jouw oplossing zijn om afvalstoffen via je neus uit te snuiten, zodat je lichaam schoner wordt. Maar onze geneeskracht houdt ook onze geest gezond. Als je erg verdrietig bent, zorgen je tranen ervoor dat anderen je verdriet zien en je kunnen troosten. Als je gekwetst bent, zorgt je ongenoegen dat je aan een oplossing gaat werken. Soms lukt het niet om te herstellen. Bijvoorbeeld als je geen rust kan vinden wanneer je moe bent of dat je niet wil of kan eten als je honger hebt. Als je verdriet hebt en niet kunt huilen of als je je boosheid binnenhoudt. Soms zijn de omstandigheden zo zwaar dat je geneeskracht blokkeert, bijvoorbeeld na een zwaar ongeval of na een grote stress in combinatie met de ziekte van Pfeiffer. Dan blijf je ziek en heb je een duwtje in de goede richting nodig.

Consult


lk bestudeer de werking van jouw geneeskracht.
Aan de hand van een gesprek en via observatie zoek ik uit waar, wanneer en hoe jouw geneeskracht is vastgelopen. Je krijgt een homeopathisch middel dat de weg versterkt die jouw geneeskracht al heeft 'gekozen'. Zo haal je het beste uit jezelf. Klassieke homeopathie is een holistische geneeskunst. Dat wil zeggen dat het naar de hele mens kijkt. Je bestaat immers niet uit losse onderdelen; alles werkt samen. Daarom vraag ik niet alleen naar je hoofdklacht, maar ook naar je andere klachten en naar hoe je slaapt, wat je wel of niet graag eet en naar wie je bent. Jij bent uniek. Wat zijn jouw zwakke plekken en hoe reageert jouw geneeskracht daarop.
 Ik zoek jouw specifieke middel.Een succesvolle homeopathische behandeling is in veel situaties mogelijk.