Bitterzoet

door Marieke
Hits: 2253

Het is zomervakantie. Een collega uit Noord Nederland belt mij met het verzoek een cliënte van hem te zien die hier in de buurt op een camping verblijft. Kort daarop word ik gebeld: “Mijn vrouw heeft acute blaasontsteking. We zitten op een camping vlakbij Oirschot. Kunnen we snel langskomen?” Een paar uur later staan ze arm in arm aan de deur. Ingrid gaat zitten. Over haar trainingspak heeft ze ook nog een jas aangetrokken. Ze rilt van de kou.

“Ik heb sinds gisteren blaasontsteking. Ik voel een druk op mijn blaas en moet elk half uur plassen. Het zijn maar een paar druppels maar tijdens het plassen brandt het zo erg. En ik heb het ontzettend koud, vooral mijn rug. Zelfs met warme kleren aan.” Ik vraag haar waardoor zij denkt dat de blaasontsteking ontstaan is en ze zegt: “De nacht ervoor hadden we een kampvuur. Het was erg gezellig en we hebben tot diep in de nacht buiten op een stenen bankje gezeten. Toen ik daarna in bed stapte, merkte ik dat ik door en door koud was. Ik kreeg het niet meer warm. De volgende ochtend begon de pijn in mijn blaas op te zetten.”

Ik vraag aan haar man of hem nog iets is opgevallen sinds ze ziek is. Hij kijkt zijn vrouw aan en zegt: “Lieve schat, je weet dat ik van je houd en ik weet dat je pijn hebt. Maar sinds je ziek bent, ben je steeds maar aan het mopperen. Ik doe mijn best het je zoveel mogelijk naar de zin te maken maar het lukt me niet want als ik je geef waar je om vraagt, hoef je het even later al niet meer te hebben.” Ingrid weet niet wat haar boos maakt of waarom ze zich boos voelt. “Door die blaasontsteking zit ik gewoon niet lekker in mijn vel.”

Een ander cliëntje die hetzelfde middel als Ingrid nodig heeft, is Tim van 6. Hij komt met zijn mama op het spreekuur want er zijn problemen met zijn gedrag. Hij oogt als een lief kind maar kan daarentegen heel lastig zijn. “Hij heeft geen geduld en wil meteen zijn zin hebben. Of het nu gaat om een snoepje of speelgoed. Dan is hij boos en vloekt zelfs. Hij maakt vooral ruzie thuis. Met zijn broertje Guus of met ons en vaak om niets! Het is een echt baasje; dominant, bezitterig en geïrriteerd. En toch is Tim in zijn hart een bezorgd kind. Hij let erg op zijn broertje Guus. Hij eist dat Guus zich aan de regels houdt. Dat hij bijvoorbeeld zijn speelgoed opruimt of eerlijk deelt. Tim zit er continu bovenop en Guus delft daarbij het onderspit.” Lichamelijk is hij kerngezond. Behalve dan dat moeder hem opvallend kouwelijk vindt. Op zwemles staat hij te rillen van de kou en na afloop heeft hij altijd last van diarree.

Beiden vertoonden klachten die passen bij het middel Dulcamara. Ingrid belde de dag na inname dat haar blaasontsteking over was. Tim zag ik na acht weken terug. Hij had meer geduld en minder boze buien. Trots liet hij me zijn zwemdiploma zien. Gehaald zonder klappertanden en diarree!

Dulcamara, bitterzoet

Bitterzoet is een plant die zich meestal windt om andere planten, die daardoor in de verdrukking komen. Hij kan wel vier meter hoog worden. Als je op de stengel kauwt krijg je eerst een bittere maar daarna een zoete smaak in je mond. Dat komt doordat er met het speeksel een omzetting naar suiker plaats vindt. Het homeopathisch middel past bij klachten die ontstaan door kouvatten. Vooral door koud en vochtig weer, bijvoorbeeld als tegen het einde van de zomer warme dagen worden gevolgd door koude nachten. Of door werken in een koeling, door airconditioning of door het zitten op een koude, vochtige ondergrond.

Er ontstaan dan klachten zoals diarree, blaasontsteking, stijfheid en pijn in spieren en gewrichten of huiduitslag. Men heeft het koud en voelt dat vooral in de rug. Het type mens dat bij dit middel past is geïrriteerd, ongeduldig, overheersend en bazig. Men scheldt, zelfs zonder boos te zijn en weigert de dingen waarom hij had gevraagd. Anderzijds is men snel bezorgd om anderen. Niet zozeer uit angst maar meer om anderen onder controle te houden.