Kloven

door Marieke
Hits: 2014

Hij legt zijn handen op mijn bureau: “Kloven.” Piet is een man van weinig woorden. Groot en fors alsof hij uit één brok steen gehouwen is. Zijn handen lijken wel kolenschoppen! Als landarbeider verhuurt hij zichzelf en zijn graafmachine aan boeren in de omgeving. Doordat hij altijd met zijn handen werkt, is zijn probleem natuurlijk extra lastig.

Hij heeft veel eelt op zijn handen en voeten. Zijn handen voelen droog en hard aan en zijn nagels zijn knoerthard en erg dik. Sinds een jaar zijn er kloven in het eelt ontstaan. Uit die kloven komt nat, dun en plakkerig wondvocht. Piet heeft vorige maand ook wondroos gehad. In een kloof was vuil gekomen en de plek was geïnfecteerd geraakt. Als ik vraag of er een jaar geleden iets is gebeurd of veranderd in zijn leven vertelt hij dat zijn schoonvader toen is overleden. Hij had veel met hem op. Was ook boer. Hij kon het niet aanzien dat zijn schoonvader zo aftakelde en doodziek en vel over been in bed lag.

Na de begrafenis raakt hij die beelden maar niet kwijt. Hij droomde er ook over. Nu hoeft hij niet meer steeds aan hem te denken. Wel maakt hij zich sindsdien druk om de kleinste dingen. Hij kan daar zelfs om huilen. Bijvoorbeeld om zijn kleinzoon die nu buisjes in zijn oren moet. En elke ochtend is het een gevecht om naar zijn werk te gaan, terwijl hij dat werk nog steeds fijn vindt. Dan voelt hij zich nerveus en zitten de tranen heel hoog. Het is elke keer weer moeilijk om aan de gang te gaan. Eenmaal begonnen, trekt dat zenuwachtige gevoel weer weg en is er niets meer aan de hand. Hij twijfelt of hij zijn afspraken wel goed heeft gemaakt. Hij is heel besluiteloos.

Zijn vrouw neemt thuis de beslissingen en doet ook de administratie en boekhouding. “Ben slecht in cijfers, ben niet goed in denkwerk en kan ook niet stilzitten.” ’s Avonds voelt hij zich het beste en kan hij het meeste werk verzetten. Na het overlijden van zijn schoonvader heeft hij bovendien last gekregen van maagzuur. Warme melk helpt goed daartegen. Jan heeft zo lang als hij zich kan herinneren last van obstipatie. Je zou het niet verwachten van een buitenman maar Piet heeft het altijd koud en moet zich er goed op kleden. Hij heeft een chronisch verstopte neus. Opvallend vind ik de tegenstellingen die ik hoor en zie. De grote sterke man die zich druk maakt om kleine dingen. Die geen besluiten kan nemen en snel huilt. Zijn te harde huid breekt open en uit zijn kwetsbare vlees parelt wondvocht. Piet lijkt van buiten sterk maar van binnen is hij ook kwetsbaar en daar stromen de tranen!

Dit is de kern van het middel Graphites. Na een maand belt hij dat zijn handen erger zijn dan ooit en dat het verdriet om zijn schoonvader weer boven is gekomen. Ik leg uit dat het middel aan het werk is en dat we daarom nog even moeten wachten. Na 8 weken zie ik hem terug. Zijn handen voelen nog wel hard aan maar er zijn geen kloven meer te zien. Piet voelt zich ook sterker en minder huilerig. Hij gaat makkelijker naar zijn werk. Toevallig kom ik hem een jaar later tegen tijdens een boswandeling. Hij steekt zijn handen uit: “Kijk, niks meer aan de hand. Houdoe!”

Graphites, grafiet/potlood

Is fors van bouw, kouwelijk. Neiging tot huidklachten en obstipatie. Dikke harde, ruwe huid en nagels. Kloven en smetplekken op plaatsen waar de huid overgaat in slijmvlies of aan de rand van de nagels. Plakkerig vocht uit kloven of eczeem. Snelle ettering van wondjes. Zure oprispingen en zuur zweet. Is verlegen, besluiteloos en maakt zich druk om kleine dingen. Huilerig m.n. bij (orgel)muziek of zonder reden. Verdraagt geen bloemengeuren. Snel moe en gespannen door geestelijke arbeid, vooral als hij daarbij moet zitten. Slechter door kou, verdriet, te zwaar tillen. Beter in de buitenlucht, warme dranken (m.n. warme melk), warm aankleden.