Acne

door Marieke
Hits: 1790

“Ik heb het echt helemaal gehad met mijn acne”, zegt Rob boos. Hij is nu 18 en heeft er al 5 jaar last van. Hij bezocht een schoonheidsspecialiste, de huisarts en de dermatoloog. Crèmes, peelings en zelfs een zware antibioticakuur mochten niet baten. Vroeger baalde ik zelf ook van mijn jeugdpuistjes, maar die verbleken bij die van Rob. Zijn hele gezicht, hals en nek zitten onder. De puisten zijn dik met witte koppen. Eromheen ziet het rood en geïrriteerd.

Ik vraag hem wat voor last hij er precies van heeft: “Behalve dan dat ik er natuurlijk niet uitzie, doen die puisten verrekte pijn als ik ze aanraak. Alsof ze er met naalden in zitten in te poeren. De aanraking van mijn kleren geeft een rotgevoel. Maar ik moet wel warme kleren aandoen, want ik heb het altijd koud. Ik zal het je nog sterker vertellen: zelfs bij wind tegen loop ik te vloeken van de pijn.”

Rob is duidelijk geïrriteerd. Hij vertelt dat hij heel snel boos kan worden om niets. Als zijn moeder bijvoorbeeld vraagt of hij de vaatwasser wil uitruimen. Of als een vriend hun afspraak niet is nagekomen. “Ze krijgen me snel op de kast. Dan moet ik me inhouden want ik zou ze wel wat kunnen aandoen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik weinig geduld heb. Ze zeggen dat ik eerst tot 10 moet tellen, maar ik denk dat ik heel snel kan tellen!” En Rob blijkt een snelle jongen. Hij eet, drinkt en praat gehaast. Voetballen kan hij als de beste. En vloeken ook als het op het veld niet gaat zoals hij wil.

Boos is hij altijd al geweest. Als hij zijn zin niet kreeg, gooide hij zichzelf op de grond. Straf kreeg hij vaak omdat juist hij op het schoolplein degene was die als eerste begon te vechten. Verder was hij regelmatig ziek. Zijn moeder heeft vaak ’s nachts aan zijn bed gezeten als hij weer eens last had van bronchitis, keelontsteking of voorhoofdsholteontsteking. Rob is gek op snoep, met name zure matten, zure bommen en pittig chinees eten. Het lijkt wel of Robs zenuwen bloot liggen. Het minste of geringste raakt hem, of dat nu een aanraking, een opmerking, of de kou is. Hij reageert hier snel en fel op. Met name door heel vlug boos te worden.

Ik geef hem zijn middel en zie hem terug na 2 maanden. Hij heeft nog steeds puistjes, en dat is vet balen. Het fijne is wel dat ze geen pijn meer doen. We wachten af. We zijn nu 4 maanden verder. Zijn huid ziet er veel rustiger uit. Er zitten nog wel een paar kleine puistjes maar de pijn is nog altijd weggebleven. Hij is flink verkouden geweest met een nare hoest die wel een maand heeft geduurd.

Op mijn advies heeft hij daar echter niets voor ingenomen. Ik zie vaak dat na het juiste middel oude klachten even terug komen. Vooral klachten die vroeger niet goed zijn uitgeziekt . Zo heeft Rob vroeger diverse antibioticakuren gehad om zijn klachten te onderdrukken. Kennelijk is zijn lichaam dus bezig met een grote schoonmaak en dat proces mag je natuurlijk niet verstoren. Rob is tevreden en ik vind hem beduidend minder geïrriteerd. Als hij op het punt staat de praktijk uit te lopen, zegt hij nog: “Oh ja, ik moet nog van ons moeder zeggen dat ik meer geduld heb en minder snel boos word.”

Hepar sulphuris calcareum, kalkzwavellever

Is overgevoelig , ongeduldig en impulsief. Verdraagt geen tegenspraak. Kan zo boos worden dat hij iemand zou kunnen vermoorden. Stekende pijn alsof er splinters in zitten. Een middel voor ziektes waar etter bij is, zoals puisten, zweren, ontstekingen aan keel, neus, oren en luchtwegen. Is kouwelijk maar heeft last van zuur ruikend nachtzweet. Houdt van zuur, azijn, mosterd, vet en pittig gekruid eten. Houdt niet van kaas. Erger door aanraking, kou en koude wind, ontbloten en ‘s nachts. Beter door warmte en warme kleren.