Opvliegers

door Marieke
Hits: 1362

Mijn pen vliegt over het papier. Mirna praat graag, razend snel en springt van de hak op de tak. Ik kan haar amper bijhouden. En haar leerlingen waarschijnlijk ook want zij is lerares engels aan een middelbare school. Ze heeft last van opvliegers. Die begonnen zodra de menstruatie stopte. En niet zo’n beetje ook. Ze probeerde van alles, maar niets hielp. Ze kon weer de pil gaan slikken, maar dat wilde ze niet omdat ze last had van bijwerkingen.

“Ze zijn er vooral ’s nachts. Op het moment dat ik in slaap val. Ontzettend irritant, want daardoor schiet ik weer wakker. Daarbij heb ik trouwens het gevoel dat ik stik. En ze zijn er ’s ochtends zodra ik wakker word. Overdag gebeurt het soms als ik voor de klas sta. Als er weer eens zo’n etterbuil van een leerling mijn dag zit te vergallen. Dan krijg ik allemaal rode vlekken in mijn hals en hup, dan komt er weer een. Ik schaam me kapot. Warmte en iets warms drinken maken het erger. Alcohol doet er ook niet goed aan. En dat terwijl ik zo van een glaasje houd, en zelfs van meer dan één. Vooral ’s avonds laat, want dan ben ik op mijn best. Schrijf dat ook maar op!”

Voor de overgang had ze veel last van haar menstruatie. Vooral vlak voordat ze ongesteld werd. Het gevoel op te zwellen, doordat ze vocht vasthield. Ze was dan niet te genieten en kon uitvliegen naar haar man en kinderen. Dan was er ook de meeste pijn. Maar zodra de menstruatie doorbrak, had ze nergens meer last van. Behalve dan van extreem veel bloedverlies.

Na de eerste zwangerschap kreeg ze spataderen. Die heeft ze laten wegspuiten omdat ze er zo paars en dik uitzagen. Verder heeft ze last van bloedend tandvlees. En waar toch steeds die blauwe plekken op haar lijf vandaan komen, is haar een raadsel. Van strakke kleding zoals een coltrui krijgt ze het benauwd. Zelfs haar horloge bungelt losjes om haar pols.

Ze vertrouwt me toe dat ze soms heel jaloers en achterdochtig kan zijn. Als kind al voelde ze zich achtergesteld als haar broer of zus iets extra’s kregen en zij niet. Nu kan ze jaloers zijn als haar man op een feestje met een andere vrouw staat te kletsen. Eenmaal thuis ontploft ze van woede en slingert ze hem de ergste verwijten naar zijn hoofd. In het geheim controleert ze zelfs zijn e-mail en mobiele telefoon. Ze vindt dit heel erg van zichzelf maar ze kan het niet tegenhouden.

Mirna is een pittige tante. Aantrekkelijk gekleed in felle kleuren en alsmaar gebarend met haar handen om haar verhaal te ondersteunen. En dat verhaal is al zo krachtig door de luide, dominante toon en de felle uithalen. Ze is een goede en fanatieke juf maar je moet wel doen wat ze zegt! Ik geef haar het middel Lachesis. Zij weet niet dat dit gemaakt is van de bosmeesterslang. De slang die sist,met de tong ratelt en fel uithaalt als er een vijand is. Die er niet tegen kan om te strak in zijn vel te zitten en daarom regelmatig vervelt. Door wiens beet we opzwellen en bloedingen en blauwe plekken krijgen. De slang met territoriumdrift en wee degene die op zijn terrein komt…

Na 8 weken komt ze terug. De opvliegers zijn stukken minder. Zeker ’s nachts. Ze heeft er ook niet meer dat verstikkende gevoel bij. Ze praat minder fel en lijkt wat zachter te zijn. Daar is vooral haar man blij mee. “ Ik heb wel enorm veel gedroomd. Over slangen. Grote, kleine, soms hele massa’s krioelende slangen bij elkaar. Weet je dat de slang mijn lievelingsdier is? Ik heb er zelfs een zilveren beeld van op mijn schouw staan.”

Lachesis, bosmeesterslang

Overgangsklachten. Bloedingen, blauwe plekken en spataderen. Verstikkingsgevoel op het moment van inslapen.
Erger vóór de menstruatie, tijdens het in slaap vallen en bij het ontwaken, kledingdruk, warmte en alcohol.
Beter door buiten zijn, koude dranken en zodra de menstruatie doorbreekt.