Ik voel me labiel

door Marieke
Hits: 1401

Dikke tranen biggelen over Esthers wangen. Hand in hand zit ze met haar man in de spreekkamer. “Ik weet het echt niet meer. Ik ben bang om fouten te maken, bang om iets verkeerds tegen mensen te zeggen, ik twijfel constant aan mezelf. Ik durf niks meer zelf te beslissen. Als ik in de stad een leuk jurkje zie, koop ik het niet maar vraag ik eerst mijn moeder wat ze ervan vindt. Daarna ga ik terug om het te kopen. En wat het ergste is: ik zit om niks te brullen op de bank”

Ik vraag of ze dit al had als kind of dat het later is ontstaan. “Goh, dat je dat vraagt. Volgens mij voel ik me zo rot sinds ik 6 jaar geleden met de pil ben begonnen! “ Ze kijkt haar man aan en die knikt bevestigend. Er verschijnt een glimlach op haar wangen. Op mijn vraag waarom ze met de pil is begonnen, zegt ze dat ze gek werd van haar menstruatie. “Die kwam altijd onregelmatig en ik voelde me vooral ervoor heel labiel en huilerig.”

Op mijn vraag wat haar goed doet als ze zich zo ellendig voelt, zegt ze: “ik bel mijn man op zijn werk, of mijn vriendin. Erover praten lucht me enorm op.” Haar man zegt: “Esther wil mijn armen om haar heen en dat ik haar troost.” Als er niemand in de buurt is, knuffelt ze met haar hondje en gaat ze er een stukje mee lopen. Ze slikt sinds kort een medicijn tegen depressie en daar wil ze zo snel mogelijk mee stoppen. “ik word er suf van en het lost niks op”.

“Heb je nog ergens anders last van?” Wederom komen er tranen: “ik heb sindsdien ook hoofdpijn. Die komt en gaat helemaal onverwacht. Dan heb ik het vreselijk warm en ga ik buiten op een stoel zitten. Dat helpt. Zelfs als het vriest. Maar het gekke is dat ik het daarna ook ineens zo koud kan hebben! Eigenlijk zit ik maar raar in elkaar!” Nadat ze eveneens verteld heeft over haar voorhoofdsholteontstekingen sinds het slikken van de pil, besluit ik haar één korrel Pulsatilla te geven. En het advies te overwegen om met de pil te stoppen.

Na twee maanden zie ik haar en haar man terug. Ze voelt zich beter. Ze heeft wel last gehad van een voorhoofdsholteontsteking, maar die was minder erg dan anders. Ze heeft ook geen hoofdpijn meer gehad. Ik adviseer om in overleg met de huisarts het medicijn tegen de depressie te verminderen. Als ik haar de derde keer zie, is ze medicijnvrij. Haar menstruatie komt terug: “ik kan er de klok op gelijk zetten!” Er zit een andere Esther voor me. Steviger, zelfstandiger, met meer zelfvertrouwen, zonder tranen en…zonder hulp van haar man!

Pulsatilla, Wildemanskruid

Kenmerken: Wisselende verschijnselen. Besluiteloos. Vriendelijk en lief, afgewisseld met snel huilen. Houdt van ijs, zoet en vet maar heeft daar ook snel last van. Heeft zelden dorst en drinkt daardoor te weinig.

Voelt zich slechter door menstruatie die niet doorkomt, warmte, zwaar en vet voedsel.

Voelt zich beter door kou, frisse lucht, rustige beweging en gezelschap. Huilen lucht op, evenals troost.