Het is zomervakantie. Een collega uit Noord Nederland belt mij met het verzoek een cliënte van hem te zien die hier in de buurt op een camping verblijft. Kort daarop word ik gebeld: “Mijn vrouw heeft acute blaasontsteking. We zitten op een camping vlakbij Oirschot. Kunnen we snel langskomen?” Een paar uur later staan ze arm in arm aan de deur. Ingrid gaat zitten. Over haar trainingspak heeft ze ook nog een jas aangetrokken. Ze rilt van de kou.

Op een natte, koude herfstdag zie ik Kees. Sinds een paar jaar heeft hij aanvallen van jicht. Zomaar ineens raakt een gewricht ontstoken. De plek zwelt op en wordt roodpaars. Het voelt warm en de helse pijn die steeds erger wordt, is amper te verdragen. De jicht bij Kees zit nu in zijn rechter grote teen maar het kan ook zijn rechter knie, pols of elleboog zijn.

Hij legt zijn handen op mijn bureau: “Kloven.” Piet is een man van weinig woorden. Groot en fors alsof hij uit één brok steen gehouwen is. Zijn handen lijken wel kolenschoppen! Als landarbeider verhuurt hij zichzelf en zijn graafmachine aan boeren in de omgeving. Doordat hij altijd met zijn handen werkt, is zijn probleem natuurlijk extra lastig.

“Ik heb het echt helemaal gehad met mijn acne”, zegt Rob boos. Hij is nu 18 en heeft er al 5 jaar last van. Hij bezocht een schoonheidsspecialiste, de huisarts en de dermatoloog. Crèmes, peelings en zelfs een zware antibioticakuur mochten niet baten. Vroeger baalde ik zelf ook van mijn jeugdpuistjes, maar die verbleken bij die van Rob. Zijn hele gezicht, hals en nek zitten onder. De puisten zijn dik met witte koppen. Eromheen ziet het rood en geïrriteerd.

Ze weet niet meer wat ze met haar dochter Iris van 8 aanmoet. “Je zit niet lekker in je vel en ik heb je verteld dat we daarom naar Marieke gaan. Ik vind je sinds een half jaar zo stil, er kan geen lachje vanaf. Waarom ben je toch zo snel op je teentjes getrapt als ik we bijvoorbeeld vragen of je de vaatwasser al uitgeruimd hebt? Je vliegt daarna de trap op en verstopt je onder de dekens. Dan denken we: wat hebben we nou toch verkeerd gezegd!

Mijn pen vliegt over het papier. Mirna praat graag, razend snel en springt van de hak op de tak. Ik kan haar amper bijhouden. En haar leerlingen waarschijnlijk ook want zij is lerares engels aan een middelbare school. Ze heeft last van opvliegers. Die begonnen zodra de menstruatie stopte. En niet zo’n beetje ook. Ze probeerde van alles, maar niets hielp. Ze kon weer de pil gaan slikken, maar dat wilde ze niet omdat ze last had van bijwerkingen.