Aandacht opeisen

door Marieke
Hits: 1875

“Mam, mam….mahaaaaaam!!!” Tessa, 6 jaar oud, eist dat haar moeder naar haar kijkt. Ze heeft zojuist van Duplo een enorme toren gebouwd. Haar moeder is met mij in gesprek en wil even niet dat Tessa haar stoort. Maar Tessa weet van geen ophouden: “MAMAAAA!!!!! JIJ MOET KIJKEN…NU!!!” Ze wordt zo boos dat ze haar moeder slaat en dan valt ook nog per ongeluk haar toren om… “Jij bent een stomme mama!”

Moeder vindt het heel vervelend dat dit nu in de spreekkamer gebeurt maar anderzijds krijg ik op deze manier een goed beeld van haar dochter. Er zijn problemen met haar gedrag. Tessa vraagt veel aandacht en doet dat op een brutale en beledigende manier. Als ze haar zin niet krijgt, gaat ze slaan en schoppen. In haar boosheid maakt ze zomaar dingen kapot, bijvoorbeeld de armband van haar moeder. Als je er dan iets van zegt, liegt ze dat zij het niet heeft gedaan. Ze weigert sorry te zeggen. Straffen heeft geen zin want de volgende keer doet ze het gewoon weer. Anderzijds is Tessa onzeker en durft ze amper alleen te zijn. Dan moet moeder bij haar blijven en heeft ze haar gezelschap juist hard nodig.

Dit gedrag is er al vanaf het begin. In de zwangerschap had moeder veel last van maagzuur. De bevalling was zwaar. Ondanks volledige ontsluiting en persweeën wilde Tessa maar niet geboren worden. Ze haalden haar met de zuignap. Ze had vruchtwater ingeslikt en ze had het benauwd. Snel werd ze naar een andere afdeling gebracht om haar maagje leeg te pompen en haar wat extra zuurstof te geven.

Toen ze daarna weer met haar moeder herenigd werd, maakte ze een boze indruk en schopte ze met haar beentjes. Moeder dacht dat Tessa zich in de steek gelaten voelde. Haar huidje raakte geïrriteerd en ze moest melk spugen na de voedingen. Ze was een dwarse peuter die kon bijten als ze haar zin niet kreeg. Toen ze anderhalf was, heeft ze veel gehoest en dat doet ze nu nog wel eens ’s nachts in bed. Dan gaat ze mama wakker maken want die moet de hoest meteen beter maken. Soms wil ze niet gaan slapen omdat ze het idee heeft dat er vliegen in haar kamer zijn. Haar ouders moeten dan op vliegenjacht maar kunnen niets vinden.

Moeder heeft het soms helemaal gehad met Tessa: “Ze zuigt me leeg, ze haalt het bloed onder mijn nagels vandaan…” Ze vindt het heel naar om dit van haar eigen dochter te zeggen. Gelukkig beseft ze dat Tessa ook haar goede kanten heeft. Maar als ze die goede kant een keer laat zien, eist Tessa meteen complimentjes. Ze wil zo graag lief gevonden worden maar bereikt met dit gedrag helaas het tegenovergestelde.

Gallicum acidum

Tessa krijgt het middel gemaakt van de galappel. Een galappel is een uitwas aan de takken of bladeren van bomen of planten, ontstaan door een steek of een andere irritante prikkel van insecten die er hun eieren in leggen. De steek zorgt ervoor dat de boom of plant een veilig huisje en tegelijk voeding maakt voor de daarin groeiende kwetsbare insectenlarve. Sommige insecten leggen zelfs hun ei binnenin het lichaam van de larve die zich reeds in het galappeltje bevindt. Het appeltje bevat veel looizuur, dat het weefsel van de plant prikkelt. We zien dit proces in de homeopathie terug. Na een plotselinge scheiding van de verzorger voelt het kind zich alleen, kwetsbaar en onveilig.

Het wil veiligheid en aandacht en vraagt dat op een irritante, agressieve manier. Het kind wordt beledigend en boos of wil continu bekeken en bewonderd worden. We zien bij deze kinderen benauwdheid, hoesten en klachten door teveel maagzuur. Tessa reageerde heel mooi op dit middel. Ze eiste minder aandacht en werd minder snel boos. Ook de hoest verdween. Ze werd weer moeders oogappel. Nu snap ik ook waarom ze zo bang was van die zogenaamde vliegen in haar kamertje!