Kind met hooikoorts

door Marieke
Hits: 1616

Als de 15-jarige Lisa met haar moeder binnenkomt, is het net of er een engeltje mijn praktijk binnen zweeft. Ze is mooi, slank en verfijnd. Haar sluike haren omlijsten haar bleke doorschijnende gezichtje. Ze lijkt haast licht te geven! Ze geeft me een slap, koud handje en praat lief en verlegen. Haar grote probleem is hooikoorts.

Van februari tot eind juni niest ze verschrikkelijk en heeft ze jeuk en een droog en pijnlijk gevoel hoog in haar neus. Ondanks jarenlang medicijngebruik komt de hooikoorts ieder jaar terug. Nu willen ze de oorzaak aanpakken en daarom zijn ze hier. Als de hooikoortsperiode voorbij is, blijft ze verkouden. Het lijkt wel of ze ieder koutje en ieder virus oppikt. Ze is altijd een kwakkelkindje geweest. Als baby wilde ze niet aan de borst. Ze was laat met tanden krijgen en leren lopen. Ze had vaak ontstoken oogjes en groene snottebellen. Toen kwamen de keel-en oorontstekingen die maar niet overgingen. Na vele antibioticakuren zijn uiteindelijk de amandelen geknipt.

Lisa is snel moe. Het fietsen naar school of de gymles houdt ze amper vol. Haar rug en nek voelen zwak. Alsof ze niet de kracht heeft om zichzelf rechtop te houden. Dan moet ze liggen en haar hoofd ondersteunen. Ze verzwikt bovendien snel haar enkels. Door haar slechte slaap blijft ze moe. Lisa: “ik ben vaak bang dat ik niet kan slapen en dan lukt het ook niet. Als Ik eenmaal slaap, word ik snel wakker door bijvoorbeeld het getik van mijn horloge op het nachtkastje.”

Ze droomt over grote wilde dieren die haar achtervolgen. Of over vroeger, bijvoorbeeld dat ze op schoolreisje gaat en dat ze dat spannend vindt. Ik vraag haar waarvoor ze bang is. Ze is panisch van spuiten alhoewel de spuitjes achteraf meestal wel meevielen. Na de vaccinaties kreeg ze echter vaak hoge koorts. Ze heeft het constant koud en zit het liefste bovenop de kachel. Ze schaamt zich voor haar zuur ruikende zweetvoeten waardoor zelfs het leer van haar schoenen kapot gaat.

De puistjes op haar gezicht genezen amper en haar nagels met witte vlekjes breken snel. Moeder: “Ook al is ons Lisa moe, ze doet meer dan haar best op school. Ze is een echte perfectionist. Ze heeft altijd haar huiswerk klaar. Als ze een proefwerk krijgt, moet ik haar soms ’s nachts achter haar bureau vandaan halen zodat ze gaat slapen. Volgens mij leert ze zelfs de punten en komma’s!” Lisa heeft faalangst. Bij proefwerken heeft ze vaak een black out. Het ergste zijn wel de spreekbeurten omdat ze dan niet meer uit haar woorden komt. Toch haalt ze goede punten. Haar hobby is tekenen en dat kan ze heel mooi en precies.

Lisa heeft geen sterke eigen mening. Ze is heel meegaand en vindt bijna alles goed. Maar als ze boos is, gaat het soms helemaal mis. Dan lijkt ze de kracht niet te hebben om haar fout toe te geven. Als haar ouders daarover met haar willen praten, blijft ze maar huilen.

Om Lisa zowel lichamelijk als geestelijk sterker te maken, geef ik Silicea. Vier maanden later zie ik een Lisa met meer energie en meer kleur op haar wangen. Ze slaapt beter, heeft het niet meer zo koud en is niet meer verkouden. Het valt op dat ze zich niet meer zo druk maakt voor school. Het jaar daarop zijn de hooikoortsklachten aanmerkelijk later begonnen en ze duurden maar tot eind april. Na herhaling van het middel is ze tot nu toe klachtenvrij gebleven. Ik was blij verrast toen ze me laatst een zelfgetekend kaartje stuurde met daarop….een engel!

Silicea, vuursteen

Kenmerken: is gevoelig en zwak. Herstelt moeilijk van ziekte. Is bleek, heeft het steenkoud en zweet veel. Klachten aan keel, neus en oren. Zwakke botten. Gebrek aan zelfvertrouwen, is meegaand én soms zeer koppig. Nauwgezet. Bang voor naalden.
Erger door geluid, kou, opwinding, vaccinatie
Beter door warmte, warme kleren en rust