ADHD

door Marieke
Hits: 1595

Een stof die in staat is bij gezonde mensen bepaalde vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken, kan diezelfde verschijnselen genezen bij zieke mensen. Dit is grofweg het principe waarop homeopathie gestoeld is. Vandaag wil ik hiervan een voorbeeld geven. Het gaat over het homeopathisch middel gemaakt van de Grote Wolfspin oftewel Tarentula hispania. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die door deze spin werden gebeten.

Ze gingen er niet aan dood maar kregen wel last van het gif uit de beet. Ze werden zo benauwd, dat ze haast leken te stikken. Ze werden misselijk en hun gezicht, handen en voeten werden paars-rood van kleur. Hun armen en benen vertoonden schokken en trekkingen met als gevolg een onweerstaanbare drang om te bewegen. Het leek wel een dans en slachtoffers bleven dansen tot ze erbij neervielen. Daarna was het gif uit hun lichaam verdwenen en herstelden ze. Door deze ervaringen leerde men om het herstelproces te bespoedigen door zo snel mogelijk na de beet muzikanten op te trommelen om het slachtoffer in zijn ontgiftende dans te stimuleren. Er is een dans genoemd naar deze spin. De Tarantella is een Italiaanse dans waarbij dansende paren snel ronddraaien.

Rowan

Rowan is 16. Sinds zijn 10e heeft hij ADHD (een aandachtsstoornis met hyperactiviteit). Hij gebruikte Ritalin om rustig te worden zodat hij zich beter kon concentreren op school. Hij kreeg er echter nachtmerries van en werd agressief tegen zijn ouders dus zijn ze er gauw mee gestopt. Maar zijn rusteloosheid bleef. “Ik kan geen minuut stil zitten. Het lijkt wel alsof ik schokjes voel in mijn armen en benen. Het helpt als ik er hard over wrijf of als ik ga bewegen. Soms word ik in de klas heel irritant, want dan ga ik met mijn vingers op tafel trommelen om dat geschok van binnen maar niet te voelen.” Hij doet het even voor op mijn bureau en trommelt een heel snel ritme. Rowan blijkt gek van housemuziek. Die zet hij op als hij moet leren. “Ons mam snapt niet hoe ik in die herrie mijn huiswerk kan maken, maar ik kan me dan beter concentreren.” Hij gaat ook naar houseparty’s om lekker te dansen: “Dat is zo kicken! Ik heb helemaal geen partydrugs nodig want ik kan uit mezelf urenlang zo doorgaan. Ik ga helemaal los en voel me dan happy en relaxed. Raar hè!”

Baby Lindsey

Baby Lindsey is net 6 maanden. Ze zit onrustig op de schoot van haar mama. Dan weer wil ze staan, dan weer zitten. Ze trapt heel snel met haar beentjes; het lijkt wel alsof ze aan het wielrennen is. “Mijn man heeft wel eens voor de grap gezegd dat we haar beentjes zouden moeten aansluiten op een dynamo. Dan zouden we voor altijd genoeg elektriciteit in huis zouden hebben!” Er zijn twee problemen. Ze slaapt slecht en ze kan moeilijk haar ontlasting kwijt. Je ziet haar dan persen, maar er komt niks. Soms krijgt ze een schok, waarschijnlijk door een kramp of een steek in haar anus. Ze wordt daarna heel rusteloos en wringt zich in allerlei bochten totdat de ontlasting eindelijk komt. En dat duurt lang want ze poept maar eens in de vier dagen. Dat Lindsey slecht slaapt, is ook goed aan haar mama te zien. Die is aan het einde van haar Latijn. Lindsey vindt niet de rust om in slaap te vallen.

Nadat ze is neergelegd, begint ze te huilen en rolt ze haar hoofdje heen en weer. Bij toeval ontdekten de ouders dat ze rustiger werd toen ze bij hen in bed lag met de radio aan. Die radio lijkt het enige dat helpt om haar wat rustiger te krijgen. En wat wil Lindsey vooral horen? Popmuziek!

Zowel Rowan als Lindsey zijn onrustig. De onrust verbetert door flink te bewegen en door muziek. Na het middel Tarentula kwam er rust in de tent. Rowan kon veel beter stilzitten en zich concentreren op school. Hij gaat nog altijd naar houseparty’s maar hij vindt het wel balen dat hij nu na een paar uur moe wordt en moet stoppen met dansen. Lindsey heeft heftig op het middel gereageerd. Ze heeft een week lang niet kunnen poepen. Nu kan ze iedere dag. Ook heeft ze de eerste nacht geen oog dichtgedaan. De volgende nacht is ze als een blok in slaap gevallen en dat is zo gebleven. In plaats van de radio is ze nu tevreden met het opdraaibaar mobiel boven haar bed.