“Mam, mam….mahaaaaaam!!!” Tessa, 6 jaar oud, eist dat haar moeder naar haar kijkt. Ze heeft zojuist van Duplo een enorme toren gebouwd. Haar moeder is met mij in gesprek en wil even niet dat Tessa haar stoort. Maar Tessa weet van geen ophouden: “MAMAAAA!!!!! JIJ MOET KIJKEN…NU!!!” Ze wordt zo boos dat ze haar moeder slaat en dan valt ook nog per ongeluk haar toren om… “Jij bent een stomme mama!”

Als de 15-jarige Lisa met haar moeder binnenkomt, is het net of er een engeltje mijn praktijk binnen zweeft. Ze is mooi, slank en verfijnd. Haar sluike haren omlijsten haar bleke doorschijnende gezichtje. Ze lijkt haast licht te geven! Ze geeft me een slap, koud handje en praat lief en verlegen. Haar grote probleem is hooikoorts.

“Het grootste probleem is het bedplassen. Maar als Marieke er ook voor kan zorgen dat je lekkerder in je vel zit, zou dat super zijn, hè Alex”, vertelt de moeder van de 8-jarige Alex. Ik merk dat Alex zich schaamt dat er over zijn bedplassen wordt gesproken. Ik leg hem uit dat dit een heel vervelend probleem is en dat hij niet de enige is. En dat hij mij kan helpen het juiste middel tegen zijn bedplassen te vinden door me er alles over te vertellen. Dat vindt hij goed.

“Hij schreeuwt tijdens nachtmerries en wil steeds het licht aan. Hij krabt en bijt zijn vriendjes en is heel jaloers op onze pasgeboren Liz. We moeten hem echt in de gaten houden, want hij heeft haar al een keer gebeten. Kindjes mogen niet aan zijn speelgoed komen. Hij is heel bezitterig.” Jordi, 3 jaar, laat mama’s hand niet los. Zelfs niet als ik hem de mand met speelgoed laat zien.

Een stof die in staat is bij gezonde mensen bepaalde vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken, kan diezelfde verschijnselen genezen bij zieke mensen. Dit is grofweg het principe waarop homeopathie gestoeld is. Vandaag wil ik hiervan een voorbeeld geven. Het gaat over het homeopathisch middel gemaakt van de Grote Wolfspin oftewel Tarentula hispania. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die door deze spin werden gebeten.