Een kijkje in de homeopathiepraktijk

In haar columns geeft Marieke een kijkje achter de schermen van haar praktijk. In de homeopathie wordt gebruik gemaakt van honderden verschillende stoffen van bijvoorbeeld een plant, mineraal of zelfs dier. Hiervan geeft ze elke keer een voorbeeld uit haar praktijk. Onderstaand verhaal komt uit haar dagelijkse praktijk. Elke overeenkomst met naam of persoon berust op toeval. Soms herkennen mensen veel uit deze verhalen. Ga echter nooit op eigen initiatief dit middel slikken. Weet dat een klassiek homeopaat altijd op zoek gaat naar dat ene specifieke middel dat precies bij je past.

Slik daarom op basis van een verhaal nooit zelf een middel!


Het is zomervakantie. Een collega uit Noord Nederland belt mij met het verzoek een cliënte van hem te zien die hier in de buurt op een camping verblijft. Kort daarop word ik gebeld: “Mijn vrouw heeft acute blaasontsteking. We zitten op een camping vlakbij Oirschot. Kunnen we snel langskomen?” Een paar uur later staan ze arm in arm aan de deur. Ingrid gaat zitten. Over haar trainingspak heeft ze ook nog een jas aangetrokken. Ze rilt van de kou.

Op een natte, koude herfstdag zie ik Kees. Sinds een paar jaar heeft hij aanvallen van jicht. Zomaar ineens raakt een gewricht ontstoken. De plek zwelt op en wordt roodpaars. Het voelt warm en de helse pijn die steeds erger wordt, is amper te verdragen. De jicht bij Kees zit nu in zijn rechter grote teen maar het kan ook zijn rechter knie, pols of elleboog zijn.

“Mam, mam….mahaaaaaam!!!” Tessa, 6 jaar oud, eist dat haar moeder naar haar kijkt. Ze heeft zojuist van Duplo een enorme toren gebouwd. Haar moeder is met mij in gesprek en wil even niet dat Tessa haar stoort. Maar Tessa weet van geen ophouden: “MAMAAAA!!!!! JIJ MOET KIJKEN…NU!!!” Ze wordt zo boos dat ze haar moeder slaat en dan valt ook nog per ongeluk haar toren om… “Jij bent een stomme mama!”

Als de 15-jarige Lisa met haar moeder binnenkomt, is het net of er een engeltje mijn praktijk binnen zweeft. Ze is mooi, slank en verfijnd. Haar sluike haren omlijsten haar bleke doorschijnende gezichtje. Ze lijkt haast licht te geven! Ze geeft me een slap, koud handje en praat lief en verlegen. Haar grote probleem is hooikoorts.

Hij legt zijn handen op mijn bureau: “Kloven.” Piet is een man van weinig woorden. Groot en fors alsof hij uit één brok steen gehouwen is. Zijn handen lijken wel kolenschoppen! Als landarbeider verhuurt hij zichzelf en zijn graafmachine aan boeren in de omgeving. Doordat hij altijd met zijn handen werkt, is zijn probleem natuurlijk extra lastig.

“Ik heb het echt helemaal gehad met mijn acne”, zegt Rob boos. Hij is nu 18 en heeft er al 5 jaar last van. Hij bezocht een schoonheidsspecialiste, de huisarts en de dermatoloog. Crèmes, peelings en zelfs een zware antibioticakuur mochten niet baten. Vroeger baalde ik zelf ook van mijn jeugdpuistjes, maar die verbleken bij die van Rob. Zijn hele gezicht, hals en nek zitten onder. De puisten zijn dik met witte koppen. Eromheen ziet het rood en geïrriteerd.