Wat is ziekte

En hoe word je beter

“God is dag en nacht. In een cirkel zijn begin en einde gelijk. Alles stroomt, niets blijft gelijk. Honger maakt verzadiging mogelijk. Vermoeidheid schept rust. Door ziekte is er gezondheid”, aldus de Griekse filosoof Herakleitos 2500 jaar geleden. Vooral dat laatste wordt in de homeopathie van groot belang geacht.

Herakleitos

Ziekte wordt niet gezien als een vijand maar als een poging van onze afweer om het lichaam gezond te houden.  
Maar wat is eigenlijk ziekte? Ziekte zelf is niet tastbaar maar laat zich enkel zien of voelen via symptomen ofwel klachten van het lichaam zoals pijn, moeheid, of bijvoorbeeld een snotneus. Ziekte ontstemt niet alleen je lichaam maar ook je geest. Als je lichamelijk lijdt merk je dat ook aan je emoties. Denk bijvoorbeeld aan irritatie, huilen, overactiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of angst.

Als je de lichamelijke symptomen onderdrukt, blijft de ziekte in je lichaam bestaan. Als je bij gewrichtspijn door pijnstillers de pijn niet meer voelt maar je gewricht blijft belasten, treedt er beschadiging op. Als je opwekkende middelen gebruikt om ondanks moeheid toch door te gaan, pleeg je roofbouw op je lichaam want je doet immers veel meer dan je lichaam feitelijk aankan. Als je een antibioticakuur neemt om je verkoudheid te stoppen dan kan je lichaam de afvalstoffen niet meer kwijt.

Gelukkig blijft je lichaam je waakzaam houden. Je afweermechanisme maakt pijn op een andere plek of geeft je griep om eindelijk aan je rust te komen. Door het onderdrukken van een snotneus ontstaat er een voorhoofdsholteontsteking. Het gevecht dat je afweer levert kost zoveel energie dat je minder over houdt om emotioneel in balans te blijven. Dus word je nog meer  geïrriteerd, overactief, onzeker of angstig. Je afweer vindt een nieuwe plek om symptomen te maken. Ze  verplaatsen zich van beneden naar boven, van buiten naar binnen en naar gevaarlijkere, vitalere organen. Als deze symptomen wederom onderdrukt worden, wordt het van kwaad tot erger. Chronische ziekten kunnen ontstaan. Reuma, chronische moeheid of astma. Soms raakt je afweer het spoor volledig bijster en ontstaan er auto-immuunziekten waarbij je afweer zichzelf gaat aanvallen.

Met homeopathie kun je deze negatieve spiraal doorbreken. Met een middel dat precies past op de symptomen die jouw lichaam en geest maken, wordt je afweer extra gestimuleerd. Vaak voel je je als eerste emotioneel beter. Daardoor blijft er energie over om je lichaam gezond te maken. De pijn wordt minder, je kunt beter je rust nemen en je voelt je zekerder. Het is vervolgens van groot belang om je klachten zo min mogelijk te onderdrukken zodat je lichaam ongestoord orde op zaken kan stellen. De homeopaat begeleidt dit proces van beter worden en ondersteunt dit waar nodig met een homeopathisch middel.

Ziekte zien als waakzame vriend en niet als vijand… Die Zen-gedachte van Herakleitos 2500 jaar geleden is helemaal van deze tijd!